Despre mine

Fotografia mea
nutritie.wellness.micu@gmail.com (http://www.facebook.com/nutritiewellness.micu)

joi, 3 februarie 2011

Soia – alimentul miraculos

Soia, s-a descoperit recent, este cea mai buna sursa de proteine, vitamine, minerale, carbohidrati si fibre, cu continut redus de grasimi. Prin proprietatile pe care le are, soia poate preveni multe dintre bolile cauzate de produsele lactate, de la osteoporoza pana la bolile de inima, cancer, diabet.
Soia contine mult calciu, dar, spre deosebire de lapte, nu contine caseina – o proteina care duce la pierderea calciului din oase, mai ales la persoanele adulte. Sursa de aminoacizi esentiali, soia poate reduce frecventa si intensitatea bufeurilor in situatia femeilor aflate la menopauza, si poate stopa cresterea celulelor cancerigene. Are o influenta atat de benefica asupra inimii, incat, in 1999, cercetatorii au anuntat ca ”25 de grame de soia pe zi pot ajuta consumatorul sa diminueze colesterolul daunator si sa reduca riscul bolilor cardiace”.
Soia contine mai multe preoteine decat carnea de vita, de pui sau peste, nu are colesterol si are foarte putine grasimi saturate – proteinele din soia sunt proteine vegetale complete. Corpul uman are nevoie pentru functionare de 20 de aminoacizi: dintre acestia, 11 sunt produsi de organism, iar 9 trebuie adusi in sistem prin mancare. Soia contine toti acesti 9 aminoacizi esentiali, ca si laptele, dar fara hormonii, grasimile saturate, caloriile sau efectele devastatoare asupra mediului pe care le are acesta.
In anul 2853 i.H., Sheng-Nung, imparatul chinez a decretat cinci plante sacre: soia, orez, grau, orz si mei. De 5000 de ani, se consuma produsele pe baza de soia in China si in tarile asiatice vecine. Iar incidenta bolilor specifice Occidentului este foarte scazuta. 
(Bibliografie: Noua revolutie a bunastarii de Paul Zane Pilzer, editura Amaltea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu